Pohjola Rakennus

Pohjola Rakennus – Koteja rakentava perheyritys

Pohjola Rakennus on yli 30-vuotias perheyritys, joka suunnittelee ja rakentaa vuosittain lähes 3000 asuntoa. Vuosikymmeniin on mahtunut monenlaisia vaiheita. Miten kaikki sai alkunsa? Kirjassa sanotaan näin: ”Juha lainasi isältään auton ja puutavaraa, valitsi aliurakoitsijat, palkkasi pari timpuria ja perusti 22-vuotiaana vuonna 1989 Rakennustoimisto Pohjolan.”

Seuraavana vuonna Suomen talous kääntyi jyrkkään laskuun, ja asuntomarkkinat romahtivat. Alkoi 90-luvun alun lama. Rakentaminen hiipui, kiinteistöjen hinnat romahtivat ja rakennusliikkeet tekivät konkursseja. Toimiala muuttui perin pohjin.

Pohjola oli silloin nuori yritys, ja velaton, onneksi. Kun isot rakennusliikkeet kaatuivat, pieni Pohjola osti niille kuuluneita tontteja, joille YH-Rakennuttajaosuuskunta, nykyinen YH Kodit, ja vakuutusyhtiöt rakennuttivat vuokrataloja. Laman myötä rakennuskustannukset laskivat ja osaavaa työvoimaa oli saatavilla.

Kun kirjoitetaan yrityshistoriikkia, voi tulla houkutus kertoa menestystarina, jossa kaikki onnistuu ja tehdään oikein. Oikeasti sellaista tarinaa ei ole olemassa. Pohjola Rakennuksen tarinassa on paljon onnistumisia. Joskus kyse on onnesta, mutta useimmiten kuitenkin analyyttisestä ja määrätietoisesta toiminnasta. Epäonnistumisiakin on, ja myös niistä kerrotaan tässä kirjassa.

Vaahtera, Leena (2023) Pohjola Rakennus – Koteja rakentava perheyritys. Helsinki: Pohjola Rakennus Group PRG Oy. ISBN 978-952-94-7049-8.

Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus Pohjola Rakennus

 

EDELLINEN SEURAAVA

 

TAKAISIN